Het accountability pod

Over ons en ons accountability pod
Hoe werkt het?
Wat is accountability?
Neem contact op

Over ons en ons accountability pod
Wij, Roos Reijbroek, Tanya Rozenthal, Wilrieke Sophia en Legien Warsosemito-Schenk, zijn professionals op het gebied van seksualiteit, intimiteit en relaties. Onze werkzaamheden verschillen van elkaar; van consultancy tot bodywork, van retreats tot sessiewerk, van therapie tot plezierervaring. Ook zijn onze persoonlijke achtergronden verschillend; qua gender, seksuele voorkeur, etniciteit, neurodiversiteit, scholing, nationaliteit, werkervaring en leeftijd lopen we uiteen. We waarderen wat we ieder doen en hebben geen zakelijke belangen in elkaars bedrijven.

Wat we overeenkomstig hebben is dat we ons ieder niet makkelijk bij een reguliere beroepsgroep in Nederland kunnen aansluiten. Dat is bijvoorbeeld omdat ons werk zelf gecreëerd en niet gereguleerd is, omdat onze beroepsgroep in Nederland te klein is, omdat onze werkzaamheden te divers zijn, omdat we in niche communities werken en dus niet aan bepaalde voorwaarden kunnen voldoen, of omdat we ons niet prettig voelen in een geïnstitutionaliseerde grootschalige groep.

We werken met cliënten en communities in kwetsbare settings. Juist daarom vinden we het extra belangrijk om te reflecteren op onze werkethiek en aanspreekbaar te zijn op ons handelen. We zijn menselijk als ieder ander en ondanks onze beste intenties maken we soms een verkeerde inschatting, maken we een fout en veroorzaken we leed. Juist wanneer het over seksualiteit, intimiteit en relaties gaat, reikt integriteit verder dan het wettelijke. De voordelen van een beroepsgroep, namelijk reflectie en klachtenafhandeling, hebben we daarom autonoom vormgegeven op een manier die bij ons past: een accountability pod.

Hoe werkt het?
Heb je een ervaring met een van ons waarbij diegene je leed heeft berokkend, of waarin je vindt dat diegene steken heeft laten vallen? En is het voor jou, om welke reden dan ook, niet mogelijk om hierover direct met diegene te praten? Dan kun je de accountability pod inschakelen door contact op te nemen met een van de anderen binnen het pod. Een melding wordt uiterst serieus genomen en het belang van de melder staat voorop. De accountability pod draagt zorg voor de emotionele opvang van jou als melder en het structureren van je melding. We denken mee over of, en hoe je degene die leed heeft veroorzaakt wil betrekken, en als je met diegene in gesprek wil verzorgen we mediation.

Hoewel we hopen weinig berichten te krijgen, zijn we erg blij als je naar ons uitreikt. Juist op dit persoonlijke niveau maken we het verschil tussen pijnlijke stilte en gelijkwaardige transparantie.

Wat is accountability?
Het idee van accountability komt uit transformational justice, waarin veranderen centraal staat (in plaats van straffen of buitensluiten). Een accountability pod is een groep mensen die zich verzamelt wanneer er iets mis is gegaan. Omdat algemene excuses of “welles-nietes” vaak niets oplossen, richt een accountability pod zich op de belangen van degene die een voorval heeft meegemaakt, wat diegene nodig heeft om weer in balans verder te kunnen, en dus niet op het straffen van degene die leed heeft veroorzaakt. Wel wordt degene die leed heeft veroorzaakt verantwoordelijk gehouden voor diens acties door de pod. De nadruk ligt hierbij niet op boetedoening, maar op het helder krijgen van gedragspatronen, ze veranderen en daar openbaar transparant over te zijn als dat de melder en community kan dienen.

Daarnaast houden we elkaar scherp in een maandelijkse intervisie die volledig in het teken staat van werkethiek: wat is goed en juist? Welke verantwoordelijkheden hebben we in ingewikkelde situaties? Waar kunnen we ons bewustzijn over machtsposities en andere privileges uitbreiden? Hoewel we betrokken zijn bij elkaar, is het belang van integriteit en zorg het uitgangspunt, ook als dat moeilijk en confronterend is.

Tanya Rozenthal
Zij/haar

• Pansexueel, ecoseksueel, sapioseksueel, wereldburger, survivor, pioneer, inspirator, healer artist, mystica, ziener, medicijnvrouw, trickster, moeder, crone, nomade, rustzoeker, wisdom keeper.
• Begeleiding, training, therapie en coaching op het gebied van liefde, erotiek, intimiteit en relaties. Sexual healing, seksueel sjamanisme, heilige seksualiteit en Tantra. Embodiment alchemist, facilitator dieptewerk voor de groepen en in tribal settings, transformatieve retraites & intensives, schaduwwerk & transpersoonlijke begeleiding, psychotrauma, plantmedicijn, ritualist-systemische healer. Ecosexualiteit, ecologie van liefde en relaties.
• Voor mij kan het niet genoeg gaan over waarheid en volwassenheid, in realiteit aanwezig zijn. Accountability is alles toe-eigenen wat bij mij hoort. En dat te leren navigeren, in integriteit van verbinding met de ander. Ik weet hoe het voelt om oneerlijk behandeld te worden, met afwijzing en bullying moeten dealen.
• Ethiek is de kracht om in het midden te blijven en vanuit de kern licht te kunnen schijnen op alles wat ons in de weg staat om vanuit onze potentie te leven, het zien wat ons beschadigt, van elkaar verwijdert en kleiner maakt. Omgaan met de macht, leren over verborgen dynamiek van culturele erfenissen, taboes en blinde vlekken. Schaduw processen blootstellen. Mijn levenswerk gaat over het herstellen van oorspronkelijke ecologie van liefde en relaties. Omdat ik met trauma’s werk, weet ik als geen andere het belang van de zuivere grond waar ik op sta. Wat draag ik uit, en hoe walk ik mijn talk.
• Ik ben avontuurlijk, empathisch, chaotisch, introvert, artistiek, excentriek, creatief, intuïtief en intellectueel. Mijn kracht ligt in mijn kwetsbaarheid, wijsheid en inspiratie.
Neem contact op met Tanya

Wilrieke Sophia
Die/diens & Zij/haar

• Niet-binair identificerend, Nederlands, neurodivergent, moeder van drie, hoogopgeleid, non-monogaam, kink/BDSM vriendelijk, opgegroeid in een katholiek arbeidersgezin in een klein dorp, ecoloog (MSc bos- en natuurbeheer).
• Intimiteitseducator, -facilitator, en -coach. Conscious kink trainer. Oprichter Exploring Deeper, Cuddle Workshops International en Knuffelworkshops in Nederland en België.
• Facilitator, coach, spreker, activist, trainer.
• Thema’s: consent, persoonlijke ontplooiing, keuze, non-monogamie, kink, seks, ritueel, hechtingsdynamiek, groepsdynamiek, trauma-geinformeerdheid, neurobiologie.
• Werken met intimiteit, op welk vlak dan ook, kan naast veel moois brengen en diepe heling initiëren, ook veel raken. Naast dat er een prachtig aanbod aan workshops, retreats, opleidingen, en sessies is, gaat er ook veel mis. Ik draag er graag aan bij deze sector zo veilig en transparant mogelijk te maken, de aanspreekbaarheid van facilitators te vergroten, en een passend plan te hebben voor als er dan toch iets misgaat.
• Als deelnemer die misbruik van machtsposities, en intimiteitsworkshops die meer kwaad dan goed deden heeft ervaren heb ik veel compassie en geduld. Ik ben direct en daadkrachtig.
Neem contact op met Wilrieke