Campagnes

Wil je ook bijdragen aan het bespreekbaar maken van seksueel geweld en samen onderzoeken hoe je consent in de praktijk brengt? Het belangrijkste is natuurlijk om met je omgeving in gesprek te gaan. Op deze website en de Facebookpagina kun je veel informatie en handvatten vinden om zulke gesprekken te voeren. Heb je vragen waar je het antwoord niet op kunt vinden? Neem gerust contact op!

Daarnaast kun je petities ondertekenen en bijdragen aan verschillende campagnes en acties. Mis je een actie die ertussen zou moeten staan? Laat het me weten!

Amnesty – JA-muur
In november 2020 besloot minister Grapperhaus dat alle vormen van onvrijwillige seks strafbaar worden als verkrachting. Er ligt nu een nieuw wetsvoorstel, maar dat moet nog goedgekeurd worden door de nieuwe Tweede Kamer.
Wil jij de politiek digitaal laten weten dat jij ook vindt dat de wet rond verkrachting zo snel mogelijk aangepast moet worden? Toon je steunbetuiging op de JA-muur van Amnesty!

Amnesty – #LetsTalkAboutYes
De huidige definitie van verkrachting in de wet heeft dwang en geweld als bepalend element. Op dit moment ligt er een wetswijziging ter internetconsultatie waarin de kern consent (instemming) is. Die wet is dus nog niet definitief. Amnesty richt zich met de campagne #LetsTalkAboutYes op aanpassing van de wet én op het met elkaar praten over seks en instemming.
Klik hier als je meer wil lezen over het onderwerp en klik hier voor meer informatie over de campagne en wat jij kunt doen.

Hear Me Now Amsterdam – expositie
‘STORIES GATHER PEOPLE AROUND THEM.’
Het is tijd om te luisteren en het gesprek aan te gaan. Een gesprek over consent, seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag. In deze reizende expositie staan 12 krachtige vrouwen centraal. Terwijl je oog in oog staat met de levensgrote portretten luister je naar hun verhaal. Ieder vrouw vertelt hoe ze een stem vond om zich uit te spreken en het taboe rondom seksueel geweld te doorbreken. De expositie zal op verschillende plekken in Amsterdam gratis te zien zijn.
Klik hier voor meer informatie en expositie-locaties.

Foto kopafbeelding: ©Amnesty International Nederland